Френският министър по европейските въпроси обяви, че международното право задължава Италия да разреши на изоставения мигрантски спасителен кораб Lifeline да акостира в италианско пристанище и че Рим не е в позиция да казва на Париж как да се държи, съобщава "Ройтерс".

С повече от 230 мигранти на борда, корабът Lifeline се намира в международни води в Средиземно море, като това е вторият спасителен кораб в последните седмици, който излага дълбоките разделения в Европа по въпроса как да бъдат споделяни бежанците и икономическите мигранти.

Срещата в Брюксел за мигрантите - конструктивна, но без резултати

Срещата в Брюксел за мигрантите - конструктивна, но без резултати

Ясно показа разделението в ЕС по проблема

Конфликтът идва, след като европейските лидери вчера не успяха да намерят решение на кризата с мигрантите, която отслаби единството на ЕС, заплашва да събори коалиционното правителство в Германия и да подкопае Шенгенското пространство.

Преди вчерашната минисреща на върха на ЕС Рим обвини френския президент Еманюел Макрон в "арогантност", като вътрешният министър Матео Салвини призова френския държавен глава да покаже "щедрост" в имиграционната си политика.

"Щедростта на Франция не може да бъде оспорвана от никого и не е г-н Салвини, който затваря пристанищата си (за мигранти), този, който ще поучава Франция", изтъкна френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо пред телевизия France 2.

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Лидерите на ЕС опитват да преодолеят разделението по мигрантската криза, превърнала се в политическа

По думите на Лоазо, Европа трябва да направи повече, за да помогне на страните членки на ЕС като Италия и Гърция, където мигрантите, бягащи от война, преследване и бедност, предимно от Африка и Близкия изток, първо стъпват на европейска територия.

Ала тя добави, че международното право е недвусмислено по въпроса къде корабът Lifeline трябва да бъде приет: "Акостирате на най-близкото пристанище. Най-близкото пристанище е в Южна Италия. Това не е удобно за всички, но това е международно право."

На срещата на лидерите на страните членки на ЕС на 28-29 юни се очаква те да подкрепят допълнително затягане на контрола върху външните граници на Общността и даването на повече пари на чужди страни, за да се предотврати навлизането на мигранти в Европа.

Ала няма признаци за постигане на споразумение за това как да бъде разпределено бремето на мигрантите.

Коментарите на Лоазо подчертават степента, в която отношенията между проевропейското интеграционно правителство на Макрон и новото антиелитистко правителство в Рим са обтегнати от проблема с имиграцията.

Повтаряйки думите на Макрон през уикенда, Лоазо отбеляза, че Европа не изпитва криза с мигрантите в мащаба от 2015 г. и че днешното сътресение по темата е политически задвижено.