В стенограмата от срещата между френския президент Еманюел Макрон и руския държавен глава Владимир Путин, публикувана на сайта на Кремъл, думите на Макрон са изопачени. В някои случаи дори им придадено противоположно значение на това, което е вложил френският президент, предаде радио RFI.

На срещата си с Путин той е заявил, че "жълтите жилетки" са се кандидатирали на изборите на Европейския парламент и ще участват в местните избори. Според стенограмата на сайта на Кремъл, те не можели да участват.

"Тези, които участваха в протестните акции, свободно участваха в изборите. Тези, които наричат "жълти жилетки", свободно участваха в изборите за Европейски парламент и ще участват в местните избори." - цитира радиото думите на Макрон, изречени във връзка с темата за свободата на изборите.

На сайта на Кремъл изказването на Макрон е предадено така: "Всички тези хора, които поискаха да се кандидатират за европейската изборна кампания, не успяха да представят кандидатурите си, не можаха да го направят свободно, без каквито и да е пречки."

След като във Франция беше разпространена информацията за изопаченото представяне на думите на Макрон, текстът на сайта на Кремъл беше коригиран както в публикацията на руски език, така и в англоезичния вариант. В интернет обаче беше запазен скрийншот на първоначалната версия.

Пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков по-късно заяви, че мината е ва преводача.

След това Еманюел Макрон коментира, че е неправилно да се правят паралели между протестните акции в Москва заради отказа на руските власти да регистрират опозиционни кандидати за предстоящите местни избори и акциите на "жълтите жилетки" във Фрнация.

Той напомни, че Русия, както и Франция, е подписала международен договор, според който трябва да бъдат уважавани свободата на изразяване, на мнения, на събрания и на свободно представителство на избори.

Именно заради това Франция изразява загриженост във връзка с положението в Москва.

"Редица хора не бяха допуснати до изборите", посочва френският президент.

"Много хора бяха обезпокоени и продължават да се безпокоят заради арестите на хора в Москва и за това дали ще могат да участват в честни избори." - коментира още Макрон.

Кремъл не за първи път представя изопачено изказвания на световни политици.

На срещата в Хелзинки с президента на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. Путин коментира ситуацията в Крим със следните думи: "Смятаме, че проведохме референдума строго съответствие с международните норми, с устава на ООН."

В стенограмата "ние"-формата за първо лице беше пропусната, съответно и смисълът, че референдумът е проведен от Москва.

Друг подобен случай е стенограмата от брифинг на германския канцлер Ангела Меркел, при който тя говори за "престъпното анексиране на Крим" - във версията на Кремъл думата "престъпна" е пропусната, напомня Дойче веле.