Франция ще вземе "пропорционални мерки" срещу Беларус след решението на Минск да изгони посланика ѝ. Това заяви пред репортери на онлайн брифинг в понеделник говорителят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр, цитирана от "Ройтерс".

Френският посланик ѝ в Беларус напуснал страната предишния ден, след като властите в Минск са го помолили да направи това, след като не е представил акредитивните си писма на президента Александър Лукашенко. Това твърдят френските власти.

Беларус изгони френския посланик

Беларус изгони френския посланик

Очаква се днес посолството да публикува негово обръщение…

Европейският съюз (ЕС) отказа да признае избора на Лукашенко за шести президентски мандат и в съответствие с позицията на блока, френският пратеник не представил акредитацията си на президента на Беларус преди повече от година.

Посланик Никола де Лакост сега ще поеме ролята на специален пратеник за Беларус, като неговият заместник в посолството ще поеме неговата роля.

Припомняме, че посланикът на Франция в Минск отпътувал от Беларус на 17 октомври, селда като беларуското външно министерство е поискало от него да напусне страната до 18 октомври. Не се посочва каква е причината за искането на беларуската страна.

Лукашенко заплашен с нови санкции на ЕС на годишнината от преизбирането

Лукашенко заплашен с нови санкции на ЕС на годишнината от преизбирането

Заради шантажирането на ЕС с мигрантите

ЕС вече наложи санкции заради репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция в Беларус.