Повече от 149 полицаи са ранени, а 172 души са арестувани по време на пенсионните протести във Франция, съобщи АФП.

Агенцията се позова на данни от френското вътрешно ведомство.

В четвъртък френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин разкритикува насилието, което той определи като провокирано от "бандити" от "крайната левица" и което избухна по време на протестите срещу пенсионната реформа.

Той заяви, че "1500 хулигани" са присъствали на митингите в Париж, за да "разбият полицаи и обществени сгради".

Към днешна дата той съобщи, че във Франция са арестувани 172 души, включително 77 в Париж, като някои от тях са арестувани за "нападения срещу лица, отговарящи за публичната власт" или "пожари", добави Жералд Дарманин.

Призивите на синдикалните лидери за ненасилствени протести, които да поддържат общественото мнение, бяха пренебрегнати от редица демонстранти в цяла Франция, които влязоха в сблъсъци с полицията и запалиха огньове в големите градове.

Протестиращи подпалиха кметството на Бордо

Протестиращи подпалиха кметството на Бордо

Франция е против пенсионната реформа

"Картините на сълзотворен газ, насилие и пожари не бяха това, което синдикатите искаха", каза Марк Перелман от FRANCE 24, "но въпреки това, според социологическо проучване, което излезе днес ... 70% от запитаните обвиняват правителството за насилието."

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн заяви, че насилието и щетите по време на протестите в четвъртък са "неприемливи".

Тя добави, че е благодарна на полицията и другите служби за бързо реагиране.