Френските кметове нямат право да забраняват буркините. Това е постановил Френският държавен съвет, който е спрял наложената в редица френски градове забрана, съобщава Си Ен Ен.

Споровете в съда тази седмица се фокусираха върху южния град Вилньов-Лубе, близо до Ница. Решението на съвета обаче може да създаде прецедент в страната. Досега 15 френски градове забраниха буркините – бански костюм, който покрива цялото тяло, с изключение на лицето, ръцете и краката.

Официални лица твърдят, че забраната за буркини, предимно носени от мюсюлманки, е в отговор на нарастващите притеснения от тероризъм. Правозащитни активисти спориха, че забраната е незаконна и това създава ислямофобия.

Френският върховен административен съд спря забраната за буркините, наложена в град Вилньов-Лубе, информира Би Би Си.

Съдът обяви, че забраната „сериозно и очевидно незаконно нарушава основните свободи на придвижване, свободата на убежденията и индивидуалната свобода”.

Съдебното определение може да създаде прецедент за други градове, които са наложили забраната. Според Би Би Си тези градове са 30, което е разминаване с бройката на Си Ен Ен. 

Адвокат извън съда заяви, че хората, които са глобени, могат да претендират да им бъдат върнати парите.

Правозащитни групи организация против ислямофобията отнесоха въпроса със забраната в Вилньов-Лубе до съда.

Забраната на така наречените буркини предизвика бурен дебат във Франция и навсякъде по света.

Проучвания показват, че повечето французи подкрепят забраната, за която кметовете на градовете твърдят, че защитава обществения ред и секуларизма.

Мюсюлманите пък твърдят, че са нарочвани нечестно.

Кметът на град Сиско е категоричен, че ще запази забраната в своето населено място.