Френски шофьори на камиони блокираха трафика на граничните пунктове с Испания, Италия и Белгия в знак на протест срещу конкуренцията на ниските цени в автомобилната индустрия на превозвачите, съобщава "Ройтерс".

Френските шофьори на камиони са недоволни, че споразумението постигнато от страните-членки на ЕС на 23 октомври, да се ограничи времето, през което работниците могат да бъдат "командировани" от една държава от ЕС в друга, не обхваща сектора на автомобилния транспорт.

ЕП защитава работните места и индустрията с по-стриктни правила срещу дъмпинга

ЕП защитава работните места и индустрията с по-стриктни правила срещу дъмпинга

Да отговарят на международни социални и екологични стандарти

В резултат на това френските шофьори се изправят пред шофьори от други държави-членки на ЕС, особено от Източна Европа, Испания и Португалия, които са готови работят на по-ниска заплата, отколкото обикновено получават френските шофьори.

"Увеличаването на разликите в заплащането и условията застрашават френските фирми и работници", коментира Паскал Фавер, член на профсъюзната организация Force Ouvriere, която е сред шофьорите, протестиращи в югозападна Франция, близо до границата с Испания.

Проблемът с "командированите работници" ефективно изпъква сред по-богатите страни от ЕС срещу по-бедните страни като Полша и България, чиито работници искат да се придвижат в ЕС със срочни договори, печелят повече, отколкото у дома и често подбиват цените и заплатите на работници в приемащата държава.

България настоява ЕК да не пипа статута на международните шофьори

България настоява ЕК да не пипа статута на международните шофьори

Предложенията на ЕК водели до разделение между държавите членки

Броят на работниците, командировани във Франция от други страни от ЕС, се е увеличил с 23,8% до 354 151 през 2016 г., след подобно увеличение и през предходната година, според правителствено преброяване, цитирано от бизнес изданието Les Echos.

Еманюел Макрон използва този казус като част от президентската си кампания, заявявайки, че ще се бори за защита на работниците от нелоялна конкуренция. Успехът постигнит между 28-те държави-членки на ЕС за някои корекции в правилата, изключва транспортния сектор.

Около 200 френски шофьори на камиони участват в протеста на северния граничен пункт в Рекем, Белгия, пускайки колите, но сприрайки камионите, съобщава местната полиция. 

Компромисът за командироването подкопава единния пазар според европейските работодатели

Компромисът за командироването подкопава единния пазар според европейските работодатели

Бизнесът иска от евроинституциите 24 месеца командировки

Трафикът на главната магистрала от френския град Лил до белгийския град Гент е нарушен от протест за няколко часа в началото на деня

Трафикът през тунела "Фрею" към Италия на югоизток също е прекъснат, както и някои отсечки за Испания.

Не е ясно колко голямо ще е икономическото въздействие на протестите, въпреки че не се очаква те да продължат и утре.