Френският парламент прие символично Палестина за независима държава, съобщи „Ройтерс".

Доскоро повечето Западноевропейски държави подкрепяха позицията на Израел и САЩ, че Палестинска независима държава не трябва да има.

Някой европейски страни обаче не са съгласни с редица ходове на Израел, който след провала на последните преговори през април, финансирани от САЩ, засили присъствието си в територията, за която Палестина претендира.

Предложението на френските законодатели от управляващата социалистическа партия бе подкрепено от 339 депутати, сред които и такива от други леви партии, както и някои консерватори, срещу 151, които гласуваха „против".

Най-голямата европейска страна, която е заявила подкрепата си за независима Палестинска държава, е Швеция. Депутатите в Испания, Великобритания и Ирландия пък приеха необвързващи резолюции в полза на признаването на независимост.

В текста на предложението законодателите апелират правителството „да признае независима Палестинска държава с цел да бъде окончателно разрешен конфликтът там".

Френският външен министър Лоран Фабиюс и премиерът Мануел Валс не присъстваха в пленарна зала по време на вота. Правителството заяви, че няма да се обвързва с резултата от гласуването.

В рамките на дебата обаче Фабиюс изтъкна, че Париж ще признае Палестинска държава, в случай че дипломатическите усилия отново се провалят. Той призова за разрешаване на конфликта в Близкия Изток до две години.