Франция ще ренационализира задлъжнелия си електроенергиен гигант EDF в отговор на енергийната криза, изострена от нахлуването на Русия в Украйна, заяви министър-председателят на страната Елизабет Борн.

Тя обеща да ограничи въздействието на повишаващите се цени на енергията въпреки политическите сътресения, свързани със загубата на контрола над парламента от Еманюел Макрон на последните парламентарни избори, коментира в. "Гардиън".

Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа криза

Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа криза

След изборните резултати и несигурността за управлението му

"Трябва да гарантираме суверенитета си в разгара на войната и пред предстоящите колосални предизвикателства... Ето защо ви потвърждавам намерението на държавата да притежава 100% от капитала на EDF", посочи премиерът.

"Трябва да имаме пълен контрол върху производството и ефективността на електроенергията", заяви Борн в първата си реч за състоянието на страната пред парламента в сряда, докато се опитваше да ухажва опозиционните партии, за да избегне парламентарната безизходица.

Френската държава държи 84% от EDF, един от най-големите производители на електроенергия в света, но компанията е изправена пред забавяния и преразход на бюджета на нови ядрени централи във Франция и Великобритания, както и пред проблеми с корозията на някои от остарелите си реактори, които силно засегнаха цената на акциите ѝ през последните месеци.

Франция няма да прави отстъпки на Русия

Франция няма да прави отстъпки на Русия

Франция настоява териториалната цялост на Украйна да бъде възстановена

Макрон, който беше преизбран за втори мандат като президент през април, иска да направи мащабни инвестиции в нови ядрени реактори като стълб на стремежа на Франция за въглеродна неутралност. Национализирането на EDF е идея, която напоследък се лансира и от левицата, а речта на Борн се възприема като опит да се привлекат различни гледни точки в дълбоко разделения парламент.

Франция е изправена пред безпрецедентна политическа криза, след като центристката група на Макрон претърпя големи загуби на парламентарните избори миналия месец. Центристкият алианс на президента, "Заедно", спечели най-много места в Националното събрание, но не му достигнаха около 40 места, за да получи абсолютното мнозинство, необходимо за приемането на закони.

Франция не получава руски газ по тръбопроводи от 15 юни

Франция не получава руски газ по тръбопроводи от 15 юни

Паричната е намаляването на обемите по "Северен поток-1"

Междувременно крайнодясното Национално обединение на Марин льо Пен отбеляза исторически скок и увеличи значително броя на местата си, за да се превърне в най-голямата опозиционна партия. Твърдолявата партия "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меленшон също увеличи значително местата си и сега е най-голямата лява партия в широката коалиция, която включва социалистите и Зелените.