Френският премиер Манюел Валс заяви, че е „отворен” за временна забрана за външно финансиране на джамии, след поредицата смъртоносни атаки в страната.

В интервю за френския вестник „Льо Монд” Валс призна, че е провал, че единият от двамата джихадисти, които прерязаха гърлото на католически свещеник в Нормандия е бил освободен от ареста от властите с електронна гривна за наблюдение.

Арестуваха сирийски бежанец във връзка с терора във френска църква

Арестуваха сирийски бежанец във връзка с терора във френска църква

Бил настанен в център за търсещи убежище

Валс каза също, цитиран от Агенция „Франс прес”, че е нужно магистратите да се насочат към различен подход и да разглеждат поотделно всеки случай.

Припомняме, че стана ясно, че 19-годишният Адел Кермиш чакал съдебен процес по обвинения за тероризъм, когато извършил атаката в Сент Етиен дю Рувре.

Манюел Валс подчерта обаче, че съдиите не трябва в този индивидуален случай да бъдат държани за отговорни за този терористичен акт.

Трябва да изградим нови отношения с исляма във Франция, смята Валс, на фона на опасенията, че религиозни напрежения се разпалват в светската държава.

Валс каза още, че той е „отворен” за идеята за известен период, които предстои да се определи, да няма финансиране от чужбина за изграждане на джамии. Той също така призова имамите да бъдат обучавани във Франция, а не другаде.