Президентът на Франция подписа спорния законопроект за легализация на еднополовите браковете, с което страната стана деветата в Европа и 14-та в световен мащаб, узаконила гей браковете.

В петък, Конституционният съвет отхвърли жалбата от дясната опозиция, разчиствайки пътя за Франсоа Оланд да подпише законопроекта.

"Аз взех [решението], а сега е време да се спазват законите на републиката", подчерта Оланд.

Първата гей сватба може да се проведе най-малко 10 дни след подписването на законопроекта.

Миналия месец законопроектът, предложен от Оланд и неговата управляваща Социалистическа партия, бе приет от Сената на Франция и Народното събрание.

Легализирането на еднополовите бракове е едно от предизборните обещания на социалистите.
Против закона се обявиха представители на дясната опозиция и католическата църква.

Законопроектът за еднополовите бракове и осиновяването на деца от хомосексуални двойки бързо бе оспорен на конституционно основание от основната дясна опозиционна партия „Съюз за народно движение" на бившия президент Никола Саркози.

Но Конституционния съвет постанови в петък, че еднополовите бракове "не са в противоречие с конституционните принципи", както и че не нарушават "основните права и свободи или националния суверенитет".

Според Съвета интересите на детето ще бъдат от първостепенно значение при случаите на осиновяване, предупреждавайки, че легализирането на еднополовитебракове няма автоматично да означава "право на дете".