Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан отхвърли призива на френския парламент да бъде призната независимостта на Нагорни Карабах. Депутатите от долната камара днес приеха с голямо мнозинство проект за резолюция по казуса, внесен от групата на партията "Републиканци".

В документа, който няма задължителен характер, е записан призив към правителството на Франция да започне процес за "мирно решаване на конфликта и признаване на Нагорни Карабах". Резолюцията беше подкрепена от 188 депутати, трима бяха против, 16 се въздържаха.

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Въпреки критиките на правителството, което иска по-умерена позиция

Льо Дриан, който присъства на заседанието на парламента, заяви, че не подкрепя искането за признаване на Нагорни Карабах, като отбеляза, че "такова нещо не изискват дори арменските ни приятели".

По думите му, подобно решение би било равносилно на самоизключване на Франция от съпредседателството на Минската група, в рамките на която Париж, Москва и Вашингтон търсят решение на проблема с Нагорни Карабах.

"Това би означавало да се откажем от нашата роля на посредник", подчерта Жан-Ив льо Дриан.

На 25 ноември подобна резолюция с искане за признаване на Нагорни Карабах прие и френският Сенат. Това доведе до протести от страна на Азербайджан и Турция.