През май 2024 г. Русия е изпреварила Съединените щати като основен доставчик на газ за Европа, подчертавайки продължаващата зависимост на Европа от руската енергия.

Това разкри Financial Times (FT).

Водещото делово издание припомни, че САЩ са станали най-големият доставчик на газ за Европа след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., но че през май 2024 г. доставките на руски газ и втечнен природен газ (LNG) за Европа са се увеличили до 15% от общите доставки, докато САЩ са осигурили 14%.

FT все пак отбеляза, че промяната във вноса на газ и втечнен природен газ през май отчасти е резултат от "еднократни фактори", като например прекъсване на работата на американски завод за износ на втечнен природен газ и планирано увеличение на износа на руски газ, за да се компенсират недостатъците поради поддръжка на линия някъде през юни.

FT стигна до заключението, че е малко вероятно Русия да запази превъзходството си през следващите месеци, тъй като ще може да увеличи доставките на втечнен природен газ за Азия по Северния морски път, намалявайки износа за Европа, докато производството на втечнен природен газ в САЩ се стабилизира след неотдавнашното еднократно прекъсване.

FT по-рано, на 5 юни, съобщи, че руската държавна газова компания "Газпром" е поръчала доклад, в който се посочва, че е малко вероятно тя да възстанови по-голямата част от продажбите на газ за Европа, които руската енергийна компания е загубила от 2022 г. насам, като се подчертава, че бизнесът на Газпром с Европа като цяло е намалял значително, независимо от това краткосрочно намаление на износа на американски газ за Европа през май 2024 г.

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания отчете най-голямата си годишна загуба за последните 25 години

Русия продължава да разчита на приходите от нефт и газ, за да подкрепи военновременната си икономика.

През 2023 г. значително увеличи износа си на енергия за Китай, вероятно отчасти за да компенсира въздействието от загубата на европейския пазар през 2022 г.