Прагът на Русия за използване на тактически ядрени оръжия в действителност е много по-нисък, отколкото руските официални лица обявяват публично, пише Financial Times, позовавайки се на изтекли руски секретни документи.

Става въпрос за 29 секретни военни досиета, съставени между 2008 и 2014 г. Това са сценарии за военни щабни учения и презентации за офицери от флота, които обсъждат принципите на използване на ядрени оръжия.

Според сценария на ученията, в които е отработвано евентуално китайско нахлуване, Русия ("Северната федерация") може да отговори с тактически ядрен удар на втората вълна от настъплението на китайската армия (в легендата тя се нарича " Юг").

Презентацията пред офицерите от военноморските сили (ВМС) излага още критерии за потенциално използване на ядрени оръжия. Те включват вражески десант на руска територия, поражение на формирования, отговорни за защитата на границата, или предстояща вражеска атака с използване на конвенционални оръжия.

Слайдовете показват, че прагът може да бъде комбинация от фактори, когато загубите, понесени от руските войски, "необратимо водят до тяхната неспособност да спрат широкомащабната вражеска агресия".

Други потенциални условия включват унищожаването на 20% от руските подводници с балистични ракети, 30% от подводниците с ядрени ракети, три или повече крайцера, три летища или едновременна атака срещу основни и резервни брегови командни центрове.

Медведев пак плаши с ядрен удар - при атака срещу ракетни площадки на Русия

Медведев пак плаши с ядрен удар - при атака срещу ракетни площадки на Русия

Той заговори за параграф 19 от руската ядрена доктрина

Според документите руската армия също ще може да използва тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително "възпиране на държавите от използване на агресия [...] или ескалация на военни конфликти", "спиране на агресия", предотвратяване на загуби от руските сили на битки или територия и повишаване на ефективността на руския флот.

Според експерти тези документи все още са актуални за руската военна доктрина.

В същото време, според Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Британския кралски институт за обединени изследвания (RUSI), материалите, получени от журналистите, имат за цел да подготвят руските части за ситуации, в които страната може да използва ядрено оръжие, а не да създават набор от правила за тяхното използване. Според него винаги ще е необходимо политическо решение за използване на ядрено оръжие.

Параграф 19 от ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя условията, при които руски президент би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха".

Русия тества ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море
Обновена

Русия тества ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море

С ракети "Ярс", "Синева" и крилати ракети от Ту-95МС