Лидерите на Г-7 разкритикуваха Русия след съобщението, че може да изпрати на Беларус ракетни системи, способни да носят ядрено оръжие, съобщава "Ройтерс".

Призоваваме Русия да се държи отговорно, се посочва в съвместно изявление, публикувано на срещата на върха на седемте най-богати демокрации.

Освен това лидерите на седемте страни обещават да продължат "финансовата, хуманитарната, военната и дипломатическата помощ" за Украйна "колкото е необходимо".

Япония против облекчаване на санкциите срещу Русия, зове Г-7 за единство

Япония против облекчаване на санкциите срещу Русия, зове Г-7 за единство

Според Кишида скокът на цените е предизвикателство пред световния ред и мир

Ще увеличим разходите за войната на Русия в Украйна, като наложим санкции на отговорните за военни престъпления или на тези, които упражняват нелегитимна власт в Украйна, се подчертава в документа.

Призоваваме Русия да спре атаките си срещу стопанска и транспортна инфраструктура и да позволи свободното преминаване на селскостопански стоки от украинските пристанища в Черно море, настояват лидерите на Г-7.

Изразява се готовност за ограничаване на приходите на Кремъл, например от износ на злато. Г-7 ще ограничи допълнително достъпа на Русия до ключови производства, услуги и технологии.

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Руският президент настоя да не се сочи с пръст операцията на Москва в Украйна