Служители на ЕС, участващи в преговори между Лондон и Брюксел за условията на Брекзит, отричат ​​страните да са близо до постигане на споразумение. Това съобщи в неделя в. "Гардиън".

"Това не е така. Всъщност всички са донякъде притеснени," каза източникът, представляващ ЕС на преговорите. "Дори не бих нарекъл случващото се преговори. По време на последния кръг в петък засегнахме съществената част, която, разбира се, е крачка напред, това обаче трябваше да бъде направено отдавна и засега сме много далеч от крайния резултат ".

Дейвид Камерън съжалява за хаоса около Брекзит

Дейвид Камерън съжалява за хаоса около Брекзит

Но все още вярва в смисъла на проведения референдум

По-рано премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън многократно заявява, че страните са постигнали значителен напредък в преговорите и по негово мнение ще могат да сключат ново споразумение за условията на "развод" по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 17 и 18 октомври. В същото време високопоставен източник в ръководството на ЕС каза пред в. "Гардиън", че това е "напълно грешно" и изрази недоумение заради оптимизма и комичния тон на британския премиер, който в неделя сравни Великобритания с героя от комикс Хълк, който се освобождава от всеки вражески плен.

"Поради всичко това започва да изглежда малко като шега, но говорим за изключително сериозни неща. При липса на сделка последствията ще бъдат изключително сериозни, но изглежда, че в Лондон ситуацията се възприема като игра, в която те са герои. Те гледат на преговорите като измислена история, а не като реалност ", каза източникът.

Твърд Брекзит: Британците се запасяват с френско шампанско

Твърд Брекзит: Британците се запасяват с френско шампанско

Нови предизвикателства пред британците

В понеделник Джонсън ще се срещне в Люксембург с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а британският министър по Брекзит Стивън Баркли с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Предмет на обсъждане трябва да бъде темата за Брекзит и потенциалните алтернативи на разпоредбата за "предпазния механизъм" (backstop) - специален режим, който временно трябва да гарантира, че Северна Ирландия остава в митническия съюз на ЕС и на единния европейски пазар след прилагането на Брекзит. Обединеното кралство не се съгласява на "заден ход", както е записано в проекта на споразумение с ЕС, но Брюксел не е доволен от алтернативните предложения на Лондон за въвеждането на единен митнически режим за селскостопански продукти и хранителни продукти на остров Ирландия. Решението на въпроса за ирландската граница може да отвори пътя към сделката между страните.

Брекзит без сделка не подкопавал Споразумението от Разпети петък

Брекзит без сделка не подкопавал Споразумението от Разпети петък

Основните аспекти на делото били "присъщо и безпогрешно политически"

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след писменото уведомление за напускане на общността. Въпреки това, членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Брекзит, постигнато между Брюксел и правителството на премиера Тереза ​​Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи развода, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей бе принудена да подаде оставка, като не успя да прекъсне задънената улица. Джонсън, който я замени, обеща, че страната ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка.