В Брюксел днес се е провела среща между представители на Гърция, Германия и европейският комисар Димитрис Аврамопулос, след острата реакция на Гърция срещу решението на Германия да преустанови действието на разпоредбите на Шенгенското пространство за гръцки граждани, съобщават гръцки медии.

Според отговора на германското вътрешно министерство на въпрос, зададен от германската информационна агенция ДПА, вътрешните гранични проверки за гръцки граждани са били въведени на 12 ноември, като те ще продължат през следващите 6 месеца.

От външното министерство на Гърция са отказали коментар по казуса, въпреки че дипломатически източник е загатнал, че "официален протест беше направен на различни равнища".

В различни информации в гръцките медии се уточнява, че гръцките граждани, пристигащи на германските летища, се отделят от другите граждани на страни членки на Шенгенското пространство, като ги превозват до друго съоръжение, където са подложени на обширни разпити и проверки.

От германското вътрешно министерство са подчертали, че причината за различното отношение към гръцките граждани е обстоятелството, че около 1000 пътници, пристигнали на германски летища от Гърция в периода между януари и октомври тази година, са представили фалшиви документи за пътуване.

Наташа Берто, която е говорителка на Европейската комисия, заяви, че Германия е една страните в ЕС, която е възобновила граничните проверки за пристигащи граждани от страните от Шенгенското пространство, което има за цел ограничаването на нелегалната имиграция.

По думите на Берто, Берлин е уверил, че мерките ще бъдат "насочени и ограничени" и целят засилване на вътрешната сигурност.