Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" по отношение на развитието в Близкия изток и по-точно в Газа. Гърция, както всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), е солидарна с Кипър, съобщава "Катимерини". 

Това се казва в коментар на дипломатически източници в Атина във вторник след изявлението на турския външен министър Хакан Фидан, в което той предупреди Гърция и Кипър да "стоят настрана" от въпроси, свързани с продължаващата война в Близкия изток, като същевременно намекна, че всяко участие би постави ги на линията на "огън".

"Гърция не приема инструкции как да провежда политиката си и да защитава националните си интереси", са заявили още от Атина. По време на кризата в Близкия изток Гърция поддържаше принципна позиция, която беше оценена от всички замесени страни и поради тази причина поддържа всички канали за комуникация отворени, без да е влизала в конфликт с никоя страна", добавиха те.

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Островът се превърнал във военна база, според Хакан Фидан

Изявлението засегна и неотдавнашните заплахи, отправени от лидера на ливанската групировка "Хизбула" срещу Република Кипър, ако даде на Израел достъп до своите бази и летища.

Турция е предупредила европейските страни, че гръцкият Кипър се е превърнал в "оперативен център", който включително се използва за операции срещу Газа. Това заяви по-рано турският външен министър Хакан Фидан пред Анадолската агенция.

"След 7 октомври, след първите операции, започнати от Израел, ние винаги виждаме в докладите на разузнаването, че администрацията на кипърските гърци се е превърнала в база, използвана от определени страни, особено в операции срещу Газа. Постоянно се извършват военни полети към ивицата оттам", обясни Фидан и допълни, че гръцкият Кипър не просто е логистична база, а очевидно се е превърнал във военна такава.

"Фактът, че това място и гръцките острови, които се използват за операции към Близкия изток, няма да бъде от полза нито за гръцкия Кипър, нито за Гърция. Нашият съвет, казахме също на гърците, е да стоят далеч от тези места, защото когато се включат в продължаващите войни в Близкия изток, когато вземеш страна, този огън също ще дойде и ще ви намери, той също ще дойде и при нас", категоричен бе външният министър на Турция.

Кипър реагира с недоумение на заплахите на Хизбула

Кипър реагира с недоумение на заплахите на Хизбула

Островът се стреми да не се намесва в конфликтите в района

Фидан също подчерта, че регионалните участници трябва да видят, че има сериозна милитаризация в Южен Кипър и че това трябва да бъде предотвратено.

Напрежението се повиши и по границата на Ливан с Израел на фона на трансгранични атаки между ливанската групировка Хизбула и израелските сили, докато Тел Авив продължава с офанзива срещу Газа, която уби повече от 37 600 души от 7 октомври миналата година.

Според Хакан Фидан правителството на премиера Бенямин Нетаняху има политика да използва Хамас като извинение за пълно унищожаване на палестинското съпротивително движение и за легитимиране и институционализиране на окупацията, която продължава от години.

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Островът на Афродита бил част от решението

Лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.