Гръцкото правителство отхвърли контрапредложение на международните кредитори към Атина, съдържащо най-вече пожелания на МВФ, коментирал пред "Франс прес" източник от гръцкото правителство.

Това контрапредложение, в което според Атина се настоява за увеличение на приходите от ДДС и за по-големи съкращения на държавните разходи, е направено два часа, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази съжалание, че МВФ не приема
"компенсаторните мерки", предложени от Атина в понеделник по време на среща на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел и оценени тогава като позитивни от кредиторите.

Според източника институциите настояват за увеличение на ДДС в ресторантьорския бранш от сегашните 13% на 23%, за премахване на данъчните облекчения, с които се ползват островите, а също за по-сериозни намаления на разходите за въоръжение, а именно - 400 млн. евро вместо 200 млн., предложени от гърците, и за увеличение на здравните вноски на пенсионерите.

Кредиторите искат също пълно премахване на ранните пенсионирания и вдигане на средната възраст за пенсиониране, която сега е 62 години, на 67 години през 2022 г., а не през 2025 г., както желае Атина.