Гърция ще предложи субсидии на по-голямата част от гръцките домакинства до края на годината, за да направи разходите за енергия по-достъпни на фона на растящите цени на газа. Това обяви гръцкият енергиен министър, цитиран от "Ройтерс"

Схемата е част от мерки за подпомагане, обявени в събота от премиера Кириакос Мицотакис за подпомагане на гърците да се справят с по-високите потребителски цени.

"Налице е международна енергийна криза", отбеляза енергийният министър Костас Скрекас пред репортери, като допълни: "Нашето правителство реши да подкрепи онези, които видяха сметките си увеличени."

Финансираният от правителството механизъм, който се оценява на 150 млн. евро, ще включва субсидия от 9 евро за първите 300 киловатчаса, консумирани от гръцки домакинства на месец, уточни Скрекас, добавяйки, че схемата ще обхване около 70% от домакинствата.

Годишното еднократно плащане от правителството за хората с ниски доходи, което да им помогнат да купят нафта за зимата, също ще бъде увеличено с 20 процента.

Public Power Corp. (PPC), основната електроцентрала в Гърция, която е 51% собственост на държавата, също ще предложи по-големи отстъпки на домакинствата, за да смекчи увеличението.