Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди, че враговете на Турция разглеждали Гърция като сигурно убежище, а отношението на гръцкото правителство към хората, които Анкара смята за поддръжници на провалилия се пуч на 15 юли 2016 г., уврежда отношенията между двете страни, съобщават турските медии.

Говорейки пред журналисти след петъчната молитва, Йълдъръм коментирал, че било неприемливо хората, взели участие в неуспешния пуч, да бъдат защитавани от Гърция, след като отношенията между Анкара и Атина, съседи и съюзнички в НАТО, се обтегнаха изключително много през последните месеци.

ЕП призова Турция да освободи гръцките войници

ЕП призова Турция да освободи гръцките войници

Единият от осемте задържани турски войници в Гърция е освободен

Турското външно министерство също изказа подобно мнение, подчертавайки, че решението за освобождаването на свързан с гюленистката групировка (ФЕТО) пучист, показвал още веднъж, че Гърция защитава пучистите.

Вчера Гръцкият държавен съвет - най-висшият административен съд в Гърция - постанови освобождаването на бившия турски военнослужещ Сюлейман Озкайнакчъ под съдебен контрол.

В писмено изявление от турското външно министерство подчертаха, че Озкайнакчъ е участвал в опита за преврат. Според турските власти решението на гръцкия съд показвало, че не били предприети необходимите мерки срещу "предател", участвал в пуча.

"Това отново показа, че Гърция е страна, която защитава организаторите на преврата", се добавя в изявлението на турското външно ведомство.

Гърция освобождава осемте турски войници през май

Гърция освобождава осемте турски войници през май

След изтичането на 18-месечния период, който ще приключи през май

Молбата за убежище на Озкайнакчъ беше приета през декември 2017 г. от независима комисия за предоставяне на убежище, но по-късно гръцкото правителство възрази срещу решението. Той беше освободен за кратко, след като получи убежище, но беше арестуван отново след възражението на правителството.

Гръцкият държавен съвет разгледа възражението на правителството вчера и постанови освобождаването на Озкайнакчъ под строг контрол до излизането на резултатите от молбите за убежище на осемте турски военнослужещи.

Очаква се Държавният съвет да вземе окончателно решение по исканията за убежище на осемте бивши турски военни на 4 май.