Гърция въстана срещу затягането на колана, предаде Си Ен Ен.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу протестиращите. Срещу полицията пък бяха мятани камъни и запалителни бомби.

Над 100 000 демонстранти протестират в Гърция преди решаващия вот в парламента по проектозакона за ново кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

8 протестиращи и 7 полицаи са ранени в протестите. Основният протест е пред сградата на парламента, където депутатите се очаква да одобрят плана за реформи и орязване на публичните разходи, заплати и пенсии.

Черен пушек от запалени от протестиращите контейнери за смет се издига във въздуха над площада „Синтагма". Според Си Ен Ен гори офис на банка и кафенета.

Гори и известното кино "Атикон", чиято сграда е от 1870г. Запалено е и подземното кино "Асти", използвано от Гестапо за изтезания по време на Втората световна война, предава Ройтерс.

Изпочупени са витрини на магазини. Полицаи съобщиха, че няколко техни колеги са били ранени при безредиците и откарани в болница. Най-малко двама от протестиращите също бяха прибрани в линейки.

Около 6000 полицаи, разположени в гръцката столица, опитват да предотвратят безредиците.

Много от протестиращите възнамеряват да останат на площада по време на вота, който се очаква да бъде след полунощ.

Двете големи партии, подкрепящи коалиционното правителство, разполагат с 236 депутати в 300-членния парламент, но най-малко 13 депутати от консервативната партия Нова демокрация и седем от социалистическата ПАСОК обявиха, че няма да подкрепят затягането на коланите.

Новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ предвижда орязване на заплатите и пенсиите и съкращения на държавни служители в замяна за нов пакет кредити на обща стойност 130 милиарда евро, посочва Ройтерс.

Без помощта Атина ще бъде изправена пред банкрут, тъй като не е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.