Кабинетът по сигурността на Израел се съгласи в сряда да позволи "минимално добавяне" на гориво за влизане в Ивицата Газа, "за да се предотврати хуманитарен колапс и избухване на болести" в южната част на анклава, съобщава "Ройтерс".

В изявление кабинетът на израелския премиер каза, че количеството гориво ще бъде определено от кабинета и коригирано въз основа на местната хуманитарна ситуация.

Настоявания за това бяха направени от САЩ и ЕС. 

В същото време, Тел Авив влезе в конфликт с ООН по темата Газа. 

САЩ предупредили Израел срещу повторение на опустошителната тактика и в Южна Газа

САЩ предупредили Израел срещу повторение на опустошителната тактика и в Южна Газа

Вашингтон очаква интензивните боеве да продължат още два месеца

Външният министър на Израел Ели Коен обвини генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в подкрепа на групировката "Хамас" и призова за оставката му. Коен също така каза, че мандатът на Гутериш като ръководител на световната организация е "опасност за световния мир". Това стана, след като ръководителят на ООН призова за незабавно прекратяване на огъня във войната и се позова на рядка клауза в Хартата на ООН, за да настоява за намеса на Съвета за сигурност.

В X Коен написа, че призивът на Гутериш за прекратяване на огъня в двумесечната война в Газа "представлява подкрепа" за палестинската терористична организация и е "одобряване на убийството на възрастни хора, отвличането на бебета и изнасилването на жени."

Коен също предупреди, че няма да поднови визата за престой на висшия хуманитарен координатор на ООН за Западния бряг и ивицата Газа, като каза, че тя не е осъдила "Хамас" за нападението му срещу Израел.

Израел: Войната срещу Газа ще продължи 2 месеца с тази интензивност

Израел: Войната срещу Газа ще продължи 2 месеца с тази интензивност

Израелската армия няма да напусне района до пълното премахване на "Хамас"

Ръководителят на ООН предупреди, че очаква "скоро общественият ред да се разпадне напълно поради отчайващите условия" в Газа, като се има предвид израелската бомбардировка, насочена срещу терористичната група Хамас.

Хуманитарните условия по време на войната "бързо се влошават до катастрофа, с потенциално необратими последици за палестинците като цяло", заяви генералният секретар Антониу Гутериш в писмо до председателя на Съвета за сигурност.

"Подобен резултат трябва да бъде избегнат на всяка цена", се казва в писмото.