Антиправителствени активисти обвиниха сирийското правителство в бомбардиране на райони в източната част на Дамаск с ракети, носещи отровен газ.
Те отбелязват също, че местните болници са пълни с ранени и мъртви, пише „Ню Йорк Таймс".

В интернет са качени любителски видеа, на които се показват мъже и деца, разположени на болнични легла и по пода, като някои от тях не мърдат, а други са лекувани от медици. За момента не може да се потвърди дали кадрите са действителни.

Париж и Лондон искат спешно изясняване на химическата атака в Сирия

Още...

За разлика от други видеа, които са публикувани след правителствени атаки, на кадрите от днешните се забелязва много малко кръв и малко от пациентите имат наранявания от конвенционални оръжия. Активисти твърдят, че сред жертвите има и жени.

Атаката е започнала 2 часа тази нощ, когато ракети са ударили райони в Дамаск.

Сирийската обсерватория за човешки права обяви, че десетки хора са убити при атаки в предградията Замалка, Еин Терма и Ербен - всички те се намират в източната част на Дамаск и в тях има силно бунтовническо присъствие. Сирийски опозиционни групи твърдят за 100 убити от отровния газ. Други активисти пък за около 650 загинали. CBSNews отбелязва, цитирайки сирийска бунтовническа група, че загиналите при химическата атака до Дамаск са повече от хиляда.

Правителството на президента Башар Асад опровергава информацията за използвани химически оръжия.

Сирийската държавна телевизия предаваше нормално сутрешната си програма и в даден момент от нея тя показа червен банер, на който телевизията отбелязва, че „няма истина" в информацията за използвани химически оръжия.

Експерти по химическите оръжия на ООН преговарят с Дамаск

Още...

Държавната медия SANA също опроверга, че химически оръжия са били използвани и обвини активистите, че са замесени в „проливането на кръв в Сирия и в поддръжката на терористи". Медията подчерта, че информацията има за цел да „отклони вниманието на специалната комисия за изследване на химическите оръжия от мисията й".

Атаките се случиха ден, след като ООН изпрати екип от експерти по химически оръжия в Сирия за установяване дали в гражданската война са използвани такива оръжия.

20-членен екип, воден от шведския експерт Аке Селстрьом, е в Дамаск от неделя.

Селстрьом заяви за новинарската агенция TT, че информацията за използван газ трябва да се разследва. Той също така изрази съмнение за твърденията от активисти, че са загинали около 650 души при атаките, подчертавайки, че от кадрите по телевизията става ясно, че броят им твърде подозрителен.

След месеци на преговори със сирийското правителство за достъп до страната, от ООН обявиха, че екип от експерти ще провери три места, включително селото Кан а-Асал, близо до северния град Алепо, където двете страни се обвиняват един други, че са използвали химически оръжия на 19 март.

Местоположението на другите две места не се съобщава.