Винсент БруксЦентралното командване на въоръжените сили на САЩ обяви днес, че американските сили са превзели двореца на Садам Хюсеин в центъра на Тикрит. Това по думите на бригаден генерал Винсент Брукс означава край на най-важните военни операции в Ирак.

Като съобщи, че през последното денонощие интензивни битки са водени само в Тикрит, Брукс подчерта - Ние встъпваме в преходната фаза на войната, за да се постигне стабилизиране на страната.

По-рано днес командващият силите на коалицията в Ирак ген. Томи Франкс заяви обаче, че въпреки превземането на Тикрит, войната не е приключила. Генералът подчерта, че военната операция няма да приключи, докато цялата съпротива в Ирак не бъде сразена. Франкс призна, че все още има подразделения на полицията, които са верни на Садам Хюсеин.

Същото мнение сподели в Лондон и британският министър на отбраната Джеф Хун. Съществуват много примери, когато леко въоръжен противник е готов да се сражава до смърт. Трудно е да се бориш с фанатици, заяви той.

Началникът на отбраната на британските военни сили Майкъл Бойс на свой ред добави, че военното присъствие в Ирак ще се задържи до тогава, докато страната “се изправи на крака”. Той обаче изключи възможността за пребиваване на военния контингент в страната повече от година.