Русия и Китай практически всекидневно атакуват американски спътници, намиращи се в околоземна орбита, съобщи заместник-командващият космическите сили на САЩ генерал Дейвид Томпсън в интервю за Washington Post.

По думите му, засега американските спътници са обекти на т. нар обратими атаки, които не водят до необратими нарушения във функционалните възможности на сателитите. Става дума за атаки с лазери, кибератаки, заглушаване на радиочестотите, използвани от спътниците. Но мащабите на атаките постоянно се разширяват. "Озовахме се в ситуация, при която се появиха много възможности да се създаде заплаха за космическите ни системи", допълва ген. Томпсън.

Той отказва да отговори на въпроса имало ли е опити за унищожаване на американски спътници.

НАСА: Русия изпита оръжие за сваляне на спътници

НАСА: Русия изпита оръжие за сваляне на спътници

Кремъл застрашавал работата на МКС

Известно е, че Русия и Китай разработват спътници, чието предназначение е да атакуват други спътници. През 2019 г. руски военен спътник маневрира на толкова близко разстояние до американски разузнавателен спътник, че САЩ не изключиха възможността за атака от руска страна. Китай от своя страна активно разполага наземни противоспътникови системи, включително лазерно оръжие. По данни на американското разузнаване, Китай дори значително е изпреварил Русия в разполагането на такива системи. Ген. Томпсън отбелязва също, че сега Пекин изстрелва двойно повече спътници от САЩ. Според него, в рамките на няколко години Китай може да надмине САЩ по отношение на възможностите за използване на космическото пространство, ако американската страна не активира дейностите си в космоса.

Байдън: Китай се стреми към господство във военната сфера

Байдън: Китай се стреми към господство във военната сфера

Нови заплахи от Пекин

Напомняме, при изпитания на оръжия за поразяване на спътници, Русия взриви съветски сателит, отломките от който застрашиха Международната космическа станция и живота на намиращите се там астронавти. Космическото командване на САЩ проследи повече от 1500 сателитни фрагмента.

Военният експеримент на Москва предизвика остра международна реакция. Франция определи поведението на руската страна като космически вандализъм, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го осъди като безразсъдно.

НАТО и Франция хокат "космическите вандали" след ракетния удар срещу сателит на Русия

НАТО и Франция хокат "космическите вандали" след ракетния удар срещу сателит на Русия

"Космосът е общо благо, принадлежащо на 7,7 млрд. жители на нашата планета"