Германия блокира Естония за предоставянето на военна подкрепа с германски произход на Украйна. Това съобщи американският вестник The Wall Street Journal (WSJ) в петък, цитиран от "Дойче веле".

Съобщението идва, след като Държавният департамент на САЩ даде зелена светлина на Естония да изпрати оръжия, произведени в САЩ в Украйна.

"Надяваме се, че ще получим одобрението от Германия, заяви Кристо Ен Вага, съветник на естонския министър на отбраната за WSJ. Естония показа, че искаме да помогнем на Украйна практически по всякакъв начин, по който можем".

Служители на германското правителство заявиха, че се опасяват, че подобни доставки могат да повишат напрежението и да затруднят преговорите.

Германия е един от най-големите производители и износители на оръжия в света, като продажбите са се увеличили с 21% от 2016 до 2020 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Прибалтийските държави ще помогнат на Киев срещу Москва

Припомняме, че властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна. 

"Естония, Латвия и Литва ще предоставят допълнителна помощ за укрепване на способността на Украйна да се отбранява. Естония ще предостави противотанкови ракети Javelin, Латвия и Литва ще предоставят зенитно-ракетни системи Stinger", съобщи Министерството на отбраната в Twitter.

На 30 декември миналата година ръководителят на отдела за международно сътрудничество на Министерството на отбраната на Естония Пеетер Куимет обяви планове за предоставяне на Украйна с оръжия. Според него те могат да бъдат прехвърлени в Украйна само със съгласието на продавача. В случая с естонското Javelin ще се изисква съгласието на САЩ, в случай на гаубици - на Германия и Финландия.

Европа и САЩ се страхуват, че Москва се готви за инвазия в Украйна, след като събра 100 000 войници на границата.

Русия отрече, че планира атака, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако списъкът с нейните искания не бъде изпълнен.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…