Германия депортира втора група афганистански кандидат-бежанци в Кабул. Чужденците са депортирани съгласно подписаното миналия октомври спорно споразумение между Афганистан и Европейския съюз, целящо да намали притока на мигранти. Това съобщава Агенция "Франс прес".

26 мъже, ескортирани от 80 германски полицаи, кацнаха малко след 7.30 часа в Кабул, обяви говорителят на полицията на летището Мохамед Аджмал Фаузи.

Той допълни, че най-малко един от мъжете страдал и показал признаци на психологически стрес, допълвайки: "Той може да бъде върнат в Германия".

Няколко от бежанците заявиха пред АФП, че са били арестувани в понеделник сутринта, на зазоряване, и са били изпратени в Кабул само с малко багаж или раница с принадлежностите им.

Мъжете са втората партида кандидат-бежанци, на които е отказано убежище от германските власти и са депортирани, въпреки увеличаващата се несигурност в Афганистан.

Конфликтът стана причина за смъртта или раняването на 9000 души сред цивилните в първите 9 месеца на 2016 г., според ООН. Организацията ще публикува годишния си доклад до края на месеца.

През 2015 г. броят на цивилните, убити или ранени, е бил над 11 000 - най-високият, регистриран от 2009 г. Данните на ООН показват, че децата са платили особено тежка цена.

Около 250 души протестираха срещу депортирането на летището във Франкфурт през нощта, информира Сармина Стуман от Афганистанското движение за бежанците.

"Афганистан е просто във война, затова ние протестираме срещу експулсирането в страна като Афганистан", обясни тя.