Багдад Германия в най-скоро време ще закрие посолството си в Багдад. Представител на германското външно министерство е уточнил, че тези действия се налагат, защото военната операция срещу Ирак "става все по-вероятна", съобщава NEWSru.

Датата, в която посолството ще бъде закрито не се уточнява, посочва се само, че това ще стане веднага, след като приключи евакуирането на германските граждани от Ирак. В момента на иракска територия се намират околo 40 поданици на ФРГ. В събота – 15 март, им беше предложено веднага да напуснат страната.

В същото време Малайзия вече закри посолството си в Багдад, предават агенциите. Министърт на външните работи на страната Сайед Хамид Албар съобщи, че всички сътрудници на посолството и техните семейства, както и други малайзиици, намиращи се в Ирак, са преминали в Йордания. Единстено двама студенти, със съграсието на родителите си, са останали в Ирак.

Разбра се също така, че ООН изтегля от Ирак пет хеликоптера на оръжейните инспектори, тъй като заради заплахата от война е прекратена застраховката им, предаде Ройтерс.

Петте хеликоптера американско производството Бел 212 са излетели днес по обед местно време от Багдад за Кипър. Това е съобщил служител на Националната комисия за контрол, иракският партньор на международните инспектори по разоръжаването.

Заедно с хеликоптерите са заминали 16 души екипаж.

Инспекторите разполагат с още три хеликоптера руско производство М-8. Те са застраховани от източноевропейска компания и продължават да са на разположение на инспекторите.

Засега няма коментар от говорителя на инспекторските екипи в Багдад.

Междувремено американската нефтена компания "Глобал Санта Фе" преустановява работата си в Кувейт и изтегля от района чуждестранния си персонал, предаде РИА “Новости”.

Във връзка с възможността за започване на войната компанията обяви прекратяване на работата на всичките си служители от понеделник – 17 март.

Броят на работниците, които ще бъдат изтеглени от Кувейт, е 386 души.