Германските власти могат да глобят месинджъра "Телеграм" с 55 милиона евро заради неспазване на изискванията на законодателството на страната. Това разкри сп. "Щпигел".

Недоволството им е породено от факта, че компанията не е посочила лице за контакт за комуникация с властите, а също така не е предложила процедура за подаване на жалби за забранено съдържание, предвидена от закона, пише "Шпигел". Министерството на правосъдието изисква "Телеграм" да "спазва закона": той е станал достъпен за властите, незабавно е премахнал забраненото съдържание и е предоставил на разследващите нужните им потребителски данни.

Според "Шпигел" Федералната служба на правосъдието, която е част от Министерството на правосъдието, е започнала производство срещу "Телеграм" и е изпратила две писма до Дубай, където се намира седалището на компанията, с искане да присъства на изслушването. На 20 май германското посолство ги предаде на външното министерство на ОАЕ под формата на вербална дипломатическа нота.

Блокираха Telegram в Русия

Блокираха Telegram в Русия

Съдебното заседание се проведе бързо

Германското законодателство изисква Facebook, YouTube и Twitter да премахват незаконно или вредно съдържание, но засега изискванията не се отнасят за "Телеграм", пише "Шпигел". Министерството на вътрешните работи на страната смята пратеника за "проблематичен", каза служител на ведомството пред изданието, че "националните закони, били те германски или европейски, очевидно не играят никаква роля за тези хора". Според събеседника на "Шпигел", ако "Телеграм" не си сътрудничи с властите, в екстремни случаи пратеникът може да се сблъска с блокиране в Германия.

"Никоя платформа, използвана от милиони хора в ЕС, не може да пренебрегне нашата правна рамка", заяви германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт, цитиран от "Шпигел".