Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува остро подхода "Америка на първо място" на американския президент Доналд Тръмп, подчертавайки, че близките отношения на САЩ със силен Европейски съюз са толкова в интерес на Вашингтон, колкото и на Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

Зигмар Габриел каза пред световни лидери и висши военни на Мюнхенската конференция по сигурността, че след като САЩ вече не са единствената безспорна суперсила, разумно е да разчитат за помощ на традиционните си партньори в Европа, които споделят подобни ценности.

Същевременно германският първи дипломат изтъкна, че е ясно, че европейските страни също се нуждаят от САЩ, ако искат да "оформят бъдещето, а не просто да го понасят".

"Нашата сила в Европа не е достатъчна за това. Нито ЕС, нито САЩ могат да го сторят сами. Трябва да разчитаме на нашите приятели и партньори", подчерта Габриел.

Европа също така трябва да работи по-добре заедно сама по себе си, посочи още той и допълни, че ЕС се нуждае както от инструменти, така и от обща стратегия за ефективно утвърждаване на интересите си в световен мащаб. Габриел отбеляза, че въпреки че Европа не може да се опира просто на военна стратегия, тя също така не може да пренебрегне военните и отбранителните разходи.

"Като единствените вегетарианци, ще имаме проблем в света на хищниците", предупреди многозначително германският външен министър.

Никоя страна в Европа не се е възползвала толкова от американската помощ, колкото Германия след Втората световна война, заяви Габриел, добавяйки, че "ние с нетърпение научихме" принципите на демокрацията, мултилатерализма, международното право и свободната търговия от отношенията със САЩ.

"Може би това може да обясни защо по-специално ние, германците, сме толкова разочаровани, когато погледнем през Атлантическия океан - защото вече не разпознаваме нашата Америка", изтъкна той.

Габриел призова за завръщане към по-голямо съвместно сътрудничество, заявявайки, че сега не е време за "просто преследване на индивидуалните национални интереси".