Германия обвини в сряда Русия, че използва глада като оръжие във войната. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от ДПА. 

Това каза тя на министерска среща в централата на ООН в Ню Йорк.

Гутериш преговаря за облекчаване на доставките на зърно от Украйна

Гутериш преговаря за облекчаване на доставките на зърно от Украйна

За да предотврати потенциален глобален недостиг на храни

"Блокирайки украинските пристанища, унищожавайки силозите, пътищата и железопътните линии и особено земеделските ниви, Русия започна зърнена война, която подклажда глобалната продоволствена криза, каза Бербок. Това заплашва да създаде такава глобална продоволствена криза, каквато никога досега не е съществувала".

Според федералното правителство, Русия не позволява на Украйна да изнася 20 милиона тона зърно, главно от Северна Африка за Азия, по-голямата част от пристанището в Одеса. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света. 

"Русия не само води бруталната си война с танкове, ракети и бомби, каза зеленият политик. Русия води тази война с друго ужасно, но по-спокойно оръжие, глад и лишения. Това се случва във време, когато милиони хора в Близкия изток и Африка вече са изложени на риск от глад поради климатичната криза, епидемията Covid и регионалните конфликти.

Припомняме, че и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира с тревога блокирания износ на зърно, торове и други основни продукти. 

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Милиони са тласкани към глад, ако Русия не вземе мерки

Той призова да бъде освободен пътят на доставките, тъй като блокадите заплашват с глад милиони хора.