Германският външен министър Хайко Маас отхвърли идеята за отказ от проекта "Северен поток 2" заради ситуацията на границата между Украйна и Русия и подчерта, че прекратяването на строителството можело дори да влоши напрежението.

"Това е дискусия, която провеждаме от дълго време. Позицията на правителството винаги е била пределно ясна", посочи Маас в интервю за телевизия ARD, коментирайки въпроса за спирането на строителството на газопровода.

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Кулеба каза още, че Украйна не се страхува от руската агресия

"Аз също съм много скептичен към идеята, че преустановяването на проекта ще доведе до деескалация от страна Москва - по-скоро трябва да се опасяваме, че резултатът ще бъде обратен", настоя Маас.

Германският първи дипломат добави, че никой не искал задълбочаване на конфликта в Украйна. "Смятам, че в крайна сметка Москва също няма интерес от  разгаряне на боевете в Източна Украйна. Тази война продължава твърде дълго",  отбеляза той.

ЕС: Русия да приеме инспекция на ОССЕ за военните маневри по границата с Украйна

ЕС: Русия да приеме инспекция на ОССЕ за военните маневри по границата с Украйна

Обясненията на Москва са незадоволителни...

По-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че обемът на транспортирането на газ в бъдеще по "Северен поток 2" трябва да бъде поставен в зависимост от поведението на Русия.

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ се противопоставят активно на проекта, като лансират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски държави. Вашингтон наложи санкции на газопровода през декември 2019 г. Германия подкрепя завършването на газопровода и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия: Русия търси провокация в Украйна

Германия също се изтегля от Афганистан през септември

Западните държави в последно време изразиха загриженост от засилването на агресивните действия на Русия в Украйна. Вашингтон обяви ескалация на руската агресия и придвижването на руски войски в Крим и на източната граница на Украйна.