Германия повдигна обвинения срещу седем чуждестранни граждани за предполагаемо планиране на терористични атаки от името на афганистански клон на "Ислямска държава" - "Ислямка държава в провинция Хорасан" (ИДИЛ-К), съобщи в сряда федералната прокуратура, цитирана от "Ройтерс".

Заподозрените, идентифицирани като туркменския гражданин Ата А., таджикските граждани Мухаммадшуджо А., Нуриддин К., Шамшуд Н., Саид С., Рабони З. и киргизкия гражданин Аброджон К. са обвинени в основаването на терористична организация, наред с други неща.

Те възнамерявали да извършат атентати в Германия и Западна Европа, се казва в изявлението.

Заподозрените, които бяха арестувани през юли миналата година, са поддържали връзка с ИДИЛ-К, афганистанското разклонение на Ислямска държава, което пое отговорност за масовата стрелба в Москва миналия месец, при която бяха убити най-малко 137 души.

Според следователите заподозрените са пристигнали в Германия през Украйна след избухването на войната там през пролетта на 2022 г. и са сформирали терористична клетка заедно с друг член от Нидерландия.

Те се срещали редовно, за да обсъждат намеренията си и да проучват потенциални местоположения в Германия, се казва в изявлението на прокурорите.

Германия арестува помощник на крайнодесен евродепутат за шпионаж в полза на Китай

Германия арестува помощник на крайнодесен евродепутат за шпионаж в полза на Китай

Той е арестуван в Дрезден