Външният министър на Германия Хайко Маас обяви, че Европа не може да разчита на Доналд Тръмп и трябва се обедини, след като американският президент нарече Европейския съюз "враг" по отношение на търговията, съобщава "Ройтерс".

"Вече не можем напълно да разчитаме на Белия дом", коментира Хайко Маас, допълвайки: "За да поддържаме партньорството си със САЩ, трябва да го пренастроим. Първата очевидна последица може да бъде само, че трябва да се сближим още повече в Европа."

Европейският съюз е враг на САЩ, избухна Тръмп

Европейският съюз е враг на САЩ, избухна Тръмп

Мисля, че ЕС е враг заради това, което ни правят в търговията

"Европа не трябва да позволява да бъде разделяна, колкото и остри да са вербалните атаки и абсурдни да са публикациите в "Туитър", настоя още германският първи дипломат, очевидно имайки предвид атаките на Тръмп в социалната мрежа по търговския спор между САЩ и ЕС.

Изявлението на Хайко Маас е по повод вчерашно интервю на американския президент, в което той разкритикува остро търговските практики на Общността и обяви ЕС за "враг".

"Смятам, че имаме много врагове. Смятам, че Европейският съюз е враг, това, което вършат срещу нас в търговията. Не бихте си помислили за Европейския съюз, но те са враг", настоя Тръмп.