Правителството на Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2", като настоява, че газопроводът не представлявал заплаха за Украйна. Това пише порталът Axios, позовавайки се на документи.

"Обезпокоени сме, че възобновените едностранни действия на Конгреса... ще отслабят сериозно трансатлантическото единство по отношение на Русия", се изтъква в документа на германското посолство във Вашингтон.

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

"Това не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас"

Въпреки факта, че Германия активно подкрепя проекта, външната ѝ политика по отношение на Русия по никакъв начин не била омекнала, се твърди в материала. Германия и САЩ щели да окажат подкрепа на "жертвите на злонамерени руски действия", така че Москва да не използва енергията като оръжие, се подчертава в документа.

Освен това според Берлин газопроводът нямало да застрашава Украйна, докато през нейна територия се осъществява транзит на газ.

Американски санкции влязоха в сила тази седмица срещу базираната в Кипър компания Transadria и плаващия под руски флаг плавателен съд Marlin, свързан с газопровода. По-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обяви, че Вашингтон ще продължи да провежда политика на икономически ограничения. Конгресмени настояват за промени в бюджета за отбрана на САЩ за 2022 г., съдържащи санкции срещу "Северен поток 2".

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Кандидатът за министър на икономиката на Германия разкритикува "Северен поток 2"

Той отказва да гледа на газопровода като търговски проект

Според американски медии администрацията на президента Джо Байдън, напротив, иска да изключи санкциите от бюджета чрез демократите в Конгреса и да предотврати въвеждането на финансови ограничения за германски фирми.

Припомняме обаче, че съвсем скоро в Германия управлението ще бъде поето от ново правителство, представители на което разкритикуваха газопровода като стратегически проект на Русия, който оказва натиск върху Украйна и увеличава зависимостта на германската политика.

"Северен поток 2" се простира от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството отне три години и приключи на 10 септември. На проекта се противопоставиха активно САЩ, които лансират втечнения си природен газ в ЕС, и Украйна, която се страхува да не загуби приходите от транзит. 

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

Държавният департамент представи в Конгреса доклад...

В средата на ноември германската Федерална мрежова агенция (BNA) преустанови сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG, което започна на 8 септември, като независим оператор. Процедурата е необходима, за да може газопроводът да отговаря на актуализираната Газова директива на ЕС. Нейните разпоредби гласят, че тръбата трябва или да бъде частично запълнена от алтернативен доставчик, или нейният участък на територията на ЕС трябва да бъде собственост на трета страна.

Като независим оператор на "Северен поток 2" може да бъде сертифицирано само германско дъщерно дружество на Nord Stream 2 AG, което ще стане собственик и оператор на германската част от газопровода. След като бъде подаден новия пакет от документи, BNA ще възобнови процеса и ще вземе решение в рамките на четири месеца. След това проекторешението на германския регулатор ще бъде представено на Европейската комисия.

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Документацията на компанията оператор не е наред