Социалното либерално правителство на Германия продължава с планове за облекчаване на правилата за получаване на гражданство в най-населената страна в Европейския съюз, нещо на което се противопоставя консервативната опозиция, предава Associated Press.

Канцлерът Олаф Шолц каза във видеообръщение в събота, че Германия отдавна се е превърнала в "страната на надеждата" за мнозина и е хубаво, когато хора, които са пуснали корени в страната, решат да вземат гражданство.

"Германия се нуждае от по-добри правила за натурализацията на всички тези прекрасни жени и мъже", каза Шолц.

Преразглеждането на правилата за гражданство е една от поредицата реформи, които трипартийната коалиция на левоцентристките социалдемократи на Шолц, Зелените и бизнес-ориентираните Свободни демократи се съгласиха да предприемат, когато създадоха правителството миналия декември. Министерството на вътрешните работи заяви в петък, че проектозаконът е "добър и готов".

Миналогодишното коалиционно споразумение предвижда хората да имат право на германско гражданство след пет години престой в Германия или три години в случай на "специални интеграционни постижения", а не след осем или шест години, както е в момента. Децата, родени в Германия, автоматично ще стават граждани, ако единият родител е бил законно пребиваващ в продължение на пет години.

Правителството също иска да премахне ограниченията за притежаване на двойно гражданство. По принцип повечето хора от страни, различни от членки на Европейския съюз и Швейцария, в момента трябва да се откажат от предишното си гражданство, когато получат германско гражданство, въпреки че има някои изключения.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър твърди, че намаляването на времето за изчакване за получаване на гражданство е "стимул за интеграция".

Целта е да се отрази реалността, каза тя в петък. "Ние сме разнообразна, модерна страна с имиграция и мисля, че законодателството трябва да отразява това."

Официалната статистика показва, че около 131 600 души са взели германско гражданство миналата година, като една четвърт от тях са граждани на други страни от ЕС. Броят е с 20% по-висок от предходната година, отчасти защото все по-голям брой сирийци са били натурализирани. Общото население на Германия е около 84 милиона.

Основният десноцентристки опозиционен блок отхвърля плановете за либерализиране на законите за натурализация.

"Продаването на евтино германско гражданство не насърчава интеграцията - то цели точно обратното и ще предизвика допълнителни "притегателни ефекти" за нелегалната миграция", каза депутатът от опозицията Александър Добринд пред съботното издание на всекидневника Bild.

"Пет години е много, много кратко време", за да могат хората да получат гражданство, каза председателя на парламентарната група на съюза ХДС/ХСС Торстен Фрай пред телевизия ZDF.

Сред другите планове за либерализиране на законодателството правителството премахна от наказателния кодекс на Германия забраната лекарите да "рекламират" услуги за аборт. Тя намали минималната възраст за гласуване на изборите за Европейски парламент от 18 на 16 години и коалицията предвижда да направи същото за националните избори.

В Нова Зеландия обмислят избирателни права за 16-годишните

В Нова Зеландия обмислят избирателни права за 16-годишните

Затова обаче е необходимо солидно мнозинство в парламента

Предвижда се отмяна на 40-годишното законодателство, което изисква транссексуалните хора да получат психологическа оценка и съдебно решение, преди официално да сменят пола си, и да го замени с нов "закон за самоопределение". Също така либералната коалиция си поставя за цел да декриминализира притежанието на ограничени количества канабис и да разреши продажбата му на възрастни за развлекателни цели на контролиран пазар.

Някои от плановете може да се сблъскат с трудности в горната камара на парламента, която представлява 16-те провинциални правителства на Германия и където коалицията на Шолц не контролира мнозинството.

Германия отпуска на 18-годишните по 200 евро за културни събития

Германия отпуска на 18-годишните по 200 евро за културни събития

Кампанията има за цел да изведе младите хора от вкъщи след пандемията