Германският външен министър Зигмар Габриел обяви, че е склонен за облекчаване на част от наложените санкции на Русия, ако бъде осъществено примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН, съобщава "Ройтерс".

По думите на Габриел, "не е реалистично" да се настоява за пълно прилагане на мирните споразумения от Минск, преди да се предложи известно облекчаване на санкциите, наложени на Москва.

Антируските санкции вредят на Запада, категоричен Путин

Антируските санкции вредят на Запада, категоричен Путин

Той подчерта, че рестрикциите най-вероятно ще доведат до загуба

Германският първи дипломат коментира, че все още са налице фундаментални различия във връзка с предложението на Русия за изпращане на мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна, но той намира идеята за "един от малкото реалистични варианти" за постигане на някакъв напредък за прекратяване на насилието, при което загинаха около 10 хил. души в Донбас от 2014 г. насам.

Зигмар Габриел подчерта, че осъзнава противоречието между мнението му и официалната позиция - че санкциите могат да бъдат отменени единствено при пълно изпълнение на договореностите от Минск, - но посочи, че е в интерес на света да се излезе от сегашната задънена улица.

Макар Кремъл да отрича да оказва военна помощ на сепаратистите в Източна Украйна, ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия на основание, че ги подпомага, както и заради анексирането на Крим.