Германските власти извършиха днес обиски в домовете на 17 души в провинция Бавария, обвинени в разпространение на антисемитска реч на омразата и заплахи, насочени към евреи онлайн, съобщава "Асошиейтед прес".

Според баварската полиция заподозрените са 15 мъже и две жени на възраст между 18 и 62 години, предаде германската информационна агенция ДПА. Полицията е разпитала заподозрените и е конфискувала доказателства от домовете им, включително мобилни телефони и лаптопи, каза агенцията.

Твърди се, че заподозрените са одобрили атаките на палестинската въоръжена групировка "Хамас" срещу Израел миналия месец и са обвинени в разпространение на реч на омразата срещу евреите в социалните медии.

Шолц: Обвинението на Ердоган към Израел във фашизъм е "абсурдно"

Шолц: Обвинението на Ердоган към Израел във фашизъм е "абсурдно"

Германският канцлер Олаф Шолц трябва да се срещне с турския президент в Берлин в петък

Полицейската операция се фокусира върху столицата на Бавария Мюнхен, където живеят девет от обвиняемите. Допълнителни претърсвания бяха извършени в баварските градове Фюсен и Кауфбойрен, както и в окръзите Пасау, Фюрстенфелдбрук, Берхтесгаденска земя, Кобург, Ашафенбург и Хасберге.

Твърди се, че един от заподозяните е изпратил стикер в чат на училищен клас в WhatsApp, показващ клоун с думите "газ за евреите". Друг човек, двоен германско-турски гражданин, е написал в акаунта си, че "еврейските синове" не заслужават нищо повече от това да бъдат "унищожени", съобщи ДПА.

Според "Асошиейтед прес" и Times of Israel друг заподозрян, турски гражданин, е обвинен в публикуване на снимка на нацисткия диктатор Адолф Хитлер малко след атаките през октомври с надпис: "Мога да убия всички евреи, но оставих някои живи, за да ви покажа защо ги убих". До него той постави палестинско знаме, надпис "Свободна Палестина" и емотикони със знак на победата.

ООН обвини Германия, че е заглушила пропалестинските гласове

ООН обвини Германия, че е заглушила пропалестинските гласове

Поддръжниците на палестинците казват, че се чувстват блокирани да изразят публично подкрепа или загриженост за хората в Газа

"За съжаление антисемитизмът оказва влияние върху ежедневието на много евреи в Германия", каза пред ДПА Михаел Вайнциерл, комисар на баварската полиция срещу престъпленията на омразата, "терористичната атака на "Хамас" срещу Израел също оказва влияние върху живота им в Германия".

Вайнциерл настоя, че е важно да покажем на евреите и израелците, живеещи в държавата, "че стоим зад тях тук, в Бавария, че ги защитаваме тук и ги защитаваме от враждебност". Миналия месец канцлерът и президентът на Германия категорично осъдиха нарастването на антисемитизма в страната след войната Израел-"Хамас".

Германия има строги правила срещу речта на омразата. Акциите във връзка с публикуването на забранени символи като свастики и други нацистки символи не са рядкост. Забранено е и отричането на Холокоста, в който нацистите и техните поддръжници са убили 6 милиона европейски евреи.

Бундесбанк: Германия се насочва към поредно "бедно" тримесечие

Бундесбанк: Германия се насочва към поредно "бедно" тримесечие

Все пак очакванията за следващата година са по-скоро оптимистични