Само дни след 90-та годишнина от Гладомора в Украйна, парламентът на Германия одобри резолюция, признаваща глада за "геноцид", съобщи АП.

Според резолюцията, внесена в Бундестага, долната камара, от трите партии в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и основния опозиционен блок, масовите смъртни случаи от глад не са резултат от провалени реколти, а политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорен за тях.

Резолюцията също така заявява, че всичко украинско е било "дълбоко подозрително" за Сталин и отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глад и репресии, а не само нейните райони за производство на зърно".

Резолюцията, приета от германския парламент, декларира, че "от днешна гледна точка, историческа и политическа класификация като геноцид е очевидна."

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това показват резултатите от ново проучване

Определянето на глада като геноцид призовава германското правителство да работи срещу "всякакви опити за разпространение на едностранчиви руски исторически разкази", но това не е правно обвързващо и не налага действия на правителството.

Германия не е първата страна, която признава Гладомора в Украйна за геноцид. Според Музея на холомодора в Киев 16 държави досега са признали глада за геноцид, в допълнение към Украйна. Това са Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватикана. Други страни, включително Аржентина, Чили и Испания, го осъдиха като "акт на изтребление".

През 20 век украинците са преживели три такива трагедии: през 1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947. Но най-мащабният е гладът от 1932-1933 г. - той се нарича геноцид на украинския народ, извършен от сталинисткия режим.

Точният брой на жертвите никога няма да се узнае, защото съветският режим старателно заличава документите за онова време. В много от случаите поначало е било забранено да се документира ставащото.

Според различни източници загиналите през 1932-1933 г. са между 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че загиналите българи са около 100 хиляди.

През 2020 година, Службата за сигурност на Украайна - СБУ, публикува документ за Гладомора от 1932-1933 г., който доскоро беше засекретен. Документът съдържаше информация за демографската криза в Украйна вследствие на геноцида над местното население, останал в историята като Гладомор. Данните са от преброяването, проведено през 1937 г.

Зеленски: Гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие

Зеленски: Гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие

Киев отбелязва годишнината от Гладомора с инициатива за гладуващите в Африка

Съветските демографи са очаквали населението на Украйна по онова време да е около 35 милиона, но "преброяването е установило само 29 милиона, тоест практически на нивото от 1926 г".

Данните показват, че около 6 милиона души са станали жертви на Гладомора.