16-годишно момиче, което намушкало с нож полицай на жп гара в германския град Хановер, е действало под нареждането на „Ислямска държава” (ДАЕШ). Това обявиха федералните прокурори, цитирани от „Ройтерс”.

Сафия С., с двойно германско-мароканско гражданство, е в затвора, чакайки процеса. Тя е обвинена в опит за убийство и в за това, че е поддръжник на джихадистката група, обясниха прокурорите.

Момичето през януари пътувало до Истанбул, където срещнало членове на групата, които планирали да й помогнат да влезе на контролираната от „Ислямска държава” територия в Сирия. Пътуването й било прекратено, когато майка й я върнала в Германия. През февруари там тя сериозно ранила полицай, се казва в изявлението на прокуратурата.

След като се завърнала в Германия, Сафия се свързала с членове на „Ислямска държава” посредством онлайн чат платформа и поискала да й помогнат, за да планира атака, допълват прокурорите.

Те информират, че 19-годишен германец от сирийски произход, който знаел за плана и също е в ареста, е обвинен за това, че не е съобщил за престъплението.

Датите за делата на двамата все още не са насрочени.