Германските разузнавателни служби са били наясно за увеличеното подслушване от страна на САЩ още от началото на 2005 година, съобщава списание „Шпигел", позовавайки се на доклад на Германската разузнавателна служба (BND).

От 2005 година BND е посочила, че Германия не е само партньор на САЩ, но също и цел на шпионски действия, отбелязва списанието.

В началото на посочената година службата е получила за тестване охранителна камера, създадена в САЩ, преди да бъде въведена за продажба на германския пазар. Разузнавателната агенция е била изненадана колко технологично напреднал е софтуерът на камерата, пояснява се в доклада.

По време на проверката на устройството е установено, че когато е свързано с интернет, то изпраща сигнал до IP адрес, който се смята, че принадлежи на американските военни. Службата също е установила, че устройството може да бъде управлявано дистанционно и има секретни функции за кодиране. Германски граждани, които използват камерата, могат да бъдат наблюдавани от американското разузнаване.

В доклада се споменава също, че американска компания продава устройството на необяснимо ниска цена и че се използва от германски компании от военната индустрия, технологиите, министерства и агенции за сигурност, които се конкурират с американски компании.