Игор Гиркин, или Стрелков както е известен, се номинира за кандидат на президентските избори в Русия от ареста.

Бившият "министър на отбраната" на Донецката народна република се намира в момента в СИЗО - следственият изолатор в Лефортово, където очаква старта на делото си по обвинения за екстремистка дейност.

Намеренията си Гиркин съобщава с писмо, която е прочетено от съпредседателя на организацията му Руско движение за Стрелков, Олег Нелзин вчера на пресконференция. "Това е нашият шанс да се обединим пред лицето на външните и вътрешни заплахи", посочва в изявлението си Игор Гиркин.

Организацията трябва да започне да събира подписи за издигането на кандидатурата на Гиркин, като за тази цел да се сформира щаб.

Игор Гиркин е бивш полеви командир от т.нар Донецка народна република, обявена от сепаратиското движение в Донбас, което Русия инспирира преди десетилетие по време на Майдана. Той стана известен и като един от задочно осъдените от международния съд в Хага по делото за свалянето на малазийския боинг в Донбас през юли 2014 г

По време на разследването на самолетната катастрофа се разбра, че е бивш офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ). От около 7-8 години живее обаче в Руската федерация, избягвайки задържане, както от украинските служби, така и от международни институции. Негово беше и едно от първите чути публично признания кои са т.нар. "зелени човечета" в Крим и за това как бе проведен референдума: "хората гласуваха масово за присъединяването към Русия, принудени от "дулата" на руските окупационни сили".

Игор Гиркин се утвърди като един от критиците на начина на провеждането на руската военна кампания, която започна под името Специална военна операция през февруари 2022 г. Едновременно активен блогър, между Гиркин и Евгений Пригожин, другият активен критик на военното ръководство, но и лично на Владимир Путин, имаше и съревнование и активно противопоставяне. Не бяха ясни обаче личните им отношения и връзки. Смяташе се, че Гиркин е близък до ултранационалистическия олигарх Константин Малофеев. 

Гиркин бе арестуван на 21 юли 2023 г. в Москва, като по повдигнатото му обвинение е заплашен от пет години затвор в колония.

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

В Русия надига нов вид дисидент: ястребовидни националисти, за които противопоставянето на Путин е въпрос на патриотичен дълг

Още при повдигането на обвинението му Гиркин обяви, че смята да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори, които трябва да се проведат през 2024 г. 

"Смятам, че съм по-компетентен по военните въпроси от действащия президент и със сигурност по-компетентен от министъра на отбраната", заяви Гиркин в Telegram. Според него президентът Владимир Путин е "твърде приятелски настроен", а и е "воден за носа" не само от партньорите си на Запад и в Киев, но и от ръководителите на "нашите служби" за сигурност, разузнавателни служби и военната промишленост", заяви Гиркин.

Все още настоящият руски президент Владимир Путин не е обявил официално, че възнамерява да остане начело на Руската федерация, но редица знаци в тази посока потвърждават намеренията му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отклонява на този етап пряк отговор на този въпрос.