Неотдавнашната кавга между финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и бившия руски офицер Игор Гиркин разкрива нова област на конкуренция между руските националистически групи за политическо влияние в Русия.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Пригожин обясни по какво прилича на Распутин и по какво - не

Пригожин обясни по какво прилича на Распутин и по какво - не

"Аз не спирам кървенето, а карам враговете на родината да кървят. И не чрез заклинания, а чрез директен контакт с тях"

На 25 януари Гиркин обвини Пригожин, че умишлено е изтълкувал погрешно критиката му към политическите стремежи на Пригожин и използването на информационното пространство като атака срещу силите на Вагнер, воюващи в Украйна. Гиркин твърди, че интервюто на свързаното с Вагнер издание RiaFan с неназован командир на Вагнер, който обвинява Гиркин, че е напуснал позициите в Донбас през 2014 г., е опит за анонимно дискредитиране.

Гиркин също така обвинява Пригожин, че продължава да ангажира силите на Вагнер в подкрепа на операциите в Сирия и африканските страни, вместо да използва своите наемници за спечелване на войната в Украйна.

Пригожин отговори, че няма политически амбиции, и заяви, че екипът му се е опитал да подкупи Гиркин, за да заглуши критиките му към силите на "Вагнер", които биха могли да доведат до вкарването в затвора на неговите бойци за незаконна наемническа дейност.

Пригожин също така се постара да преувеличи авторитета си, като заяви, че не може да изтегли Вагнер от Африка, защото е "дал обещание на няколко президенти", че ще ги "защитава", заяви, че Вагнер "де факто" е спечелил войната в Сирия, и отбеляза, че Вагнер е бил изхвърлен от Донбас през 2015 г.

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в началото на конфликта и продължава да дрънка с оръжие

Пригожин повтори, че той е основал, контролира и спонсорира "Вагнер", и саркастично покани Гиркин да се присъедини към едно от щурмовите подразделения на "Вагнер" в окупираната Луганска област, което Гиркин заяви, че ще направи, ако Пригожин му изпрати сериозна покана.

Пригожин допълнително унизи Гиркин, като заяви, че "Вагнер" не изпраща покани, и заяви, че Гиркин няма да бъде ефективен на фронтовата линия, защото се интересува само от популяризирането си с цел финансова изгода.

Пригожин и Гиркин - и двамата критици на поведението на руския президент Владимир Путин по време на войната - вероятно се борят за влияние и покровителство сред провоенно настроените политици, разочаровани от хода на войната. На 4 октомври ISW оцени, че руските националисти са разделени на три отделни групи, които преследват различни цели, като същевременно едностранно критикуват руското Министерство на отбраната (МО): Гиркин представлява фракцията на ветераните поради връзките си с ветерански организации като Общоруското офицерско събрание, докато Пригожин е самопровъзгласил се националист с достъп до паралелна военна структура.

ISW: Звездата на Пригожин залязва

ISW: Звездата на Пригожин залязва

Путин отново се фокусира върху руската армия

Въпреки че и двамата пламенно отричат политическите си стремежи в Русия, те продължават да критикуват руското МО и Кремъл в опит да увеличат известността си в руското общество на фона на руските военни провали.

Пригожин и Гиркин вероятно се борят за благоразположението на същите провоенни националистически покровителствени мрежи в Кремъл, които са представени от откровени националистически политици. Пригожин например ангажира членове на партията "Справедлива Русия - За истината" и националистически настроения председател на Държавната дума Вячеслав Володин да легализират наемниците на "Вагнер" в Русия.

Гиркин обаче е скъсал с много служители със силна националистическа реторика като Володин и може би е разочарован, че не може да постигне същата политическа власт, която упражняваше през 2014 г. по време на окупацията на Крим и части от Донецка и Луганска област.

Нападението на Пригожин срещу Гиркин обаче може да е от полза за Путин. Пригожин е много известен в руското информационно пространство и много военни блогъри обвиниха Гиркин в липса на боен опит и малодушие.

Вероятно Пригожин се опитва да увеличи влиянието си, за да избегне съдбата на Гиркин. Кремъл привидно се е отървал от Гиркин, след като неговите бойци се оттеглиха от Славянск и след участието му в свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през юли 2014 г. Гиркин е отстранен от поста министър на отбраната на Донецката народна република (ДНР) през август 2014 г. и оттогава не е възстановил влиянието си в Кремъл. Пригожин обаче се опитва да изгради база за подкрепа в Кремъл и в руското общество, за да затвърди присъствието си във вътрешните работи на Русия, дори когато "Вагнер" се бори на бойното поле.

Русия забранява новинарския сайт Meduza

Русия забранява новинарския сайт Meduza

Репресиите срещу медиите ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна

Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу критичните и опозиционните гласове, като предприе мерки срещу няколко големи опозиционни медии и продължи да подкрепя силно критични руски блогъри. На 25 януари Путин подписа закон, с който няколко големи рускоезични медии и разследващи издания, включително Meduza, Important Stories, Bellingcat, The Bell и The Insider, бяха обявени за нежелани организации в Русия, като публикуването, разпространението или финансовата подкрепа на организациите и техните публикации бяха забранени.

Путин обаче не успява да обуздае силно критичните руски националистически военни блогъри, които отдавна критикуват и подкопават руското министерство на отбраната (МО), Кремъл и дори самия Путин, както ISW вече съобщи.

Путин вероятно се надява да създаде група от лоялни военни блогъри, които да подкопаят други издигащи се противници, като Пригожин и ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции, насочени към глобалната мрежа за подкрепа на "Вагнер", вероятно в отговор на подновените усилия на Пригожин да подкрепя операциите си извън Украйна. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ определи 16 субекта, които подкрепят военните операции на "Вагнер", като санкционирани лица, включително базирана в Русия технологична фирма, базирана в Китай компания за сателитни изображения, контролирана от Wagner Group компания за сигурност в Централноафриканската република, базирана в Обединените арабски емирства авиационна компания и няколко руски граждани.

Как британски адвокати помогнаха на Пригожин да съди журналисти и да заобиколи санкциите

Как британски адвокати помогнаха на Пригожин да съди журналисти и да заобиколи санкциите

В скандала изплуваха практики за натиск и измами

OFAC определи отново "Вагнер" като значима транснационална престъпна организация и посочи ролята ѝ в руските операции в Украйна и участието ѝ в сериозна престъпна дейност в Централноафриканската република и Мали.

На 26 януари руските сили нанесоха още една масирана серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна. Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви, че руските сили са изстреляли по Украйна 55 ракети с въздушно и морско базиране, включително Kh-101, Kh-555, Kh-47 и Kh-95 Kalibr и Kinzhal, от самолети Ту-95, Су-35 и МиГ-31К от водите на Черно море.Украинската противовъздушна отбрана свали 47 от 55-те ракети и всичките 24 дрона Shahed 136 и 131.

Основни изводи:

  • На 26 януари руските сили нанесоха поредната масирана серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна.
  • Неотдавнашната кавга между финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и бившия руски офицер Игор Гиркин разкрива нова област на конкуренция между руските националистически групи за политическо влияние в Русия на фона на руските военни неуспехи в Украйна.
  • Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу критичните и опозиционните гласове, като предприе мерки срещу няколко големи опозиционни медии.
  • Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции, насочени срещу глобалната мрежа за подкрепа на Групата на Вагнер, вероятно в отговор на подновените усилия на Групата на Вагнер да съживи дейността си извън Украйна.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са подновили контраофанзивни операции край Кременна.
  • Руските сили са продължили наземните атаки около Бахмут, в западните покрайнини на град Донецк и в района на Вухледар.
  • Украински официални лица съобщиха, че руските сили в Запорожка област не провеждат настъпателни операции в размера или мащаба, необходими за пълномащабно настъпление.
  • Руски военни блогъри твърдят, че руските сили продължават да провеждат ограничени и локализирани наземни атаки в Запорожка област.
  • Група "Вагнер" вероятно е претърпяла значителни загуби в настъпателните операции в Източна Украйна през последните няколко месеца.
  • Съобщава се, че руските окупационни власти продължават да "национализират" собственост и да затварят места за поклонение, принадлежащи на украинските евангелски баптистки християнски общности в окупираната Запорожка област, в опит да утвърдят свързаната с Кремъл Московска патриаршия православна църква като доминираща вяра в региона.