Ако на 29 март се стигне до брекзит без сделка, българите, които са на трудов договор във Великобритания, ще могат да гласуват на територията на българското консулство в Лондон. Всички останали ще трябва да отговарят на условието да са пребивавали последните три месеца на територията на страна членка на Европейския съюз. Това посочи експертът по изборни системи Димитър Димитров пред bTV.

Той уточни, че ако крайните срокове за брекзит бъдат удължени, гласуването на Острова ще става както досега.

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Лейбъристите я обвиниха, че "цинично" тича по часовника

Повече от 20 секции за български гласоподаватели са били открити във Великобритания през евроизборите през 2014 г. За сметка на това в Германия техният брой е бил два пъти по-малък. Заради засиления мигрантски поток към Германия през последните години обаче се очаква това да се промени.

Димитров уточни, че ако все пак на 29 март се стигне до брекзит без сделка, единият вариант за българите във Великобритания ще бъде да гласуват в някоя близка страна в ЕС. Не е ясно обаче дали ще могат успешно да упражнят правото си на глас, защото, ако нямат трудов договор, ще трябва да отговарят на условието в последните три месеца да са пребивавали на територията на страна членка на ЕС. Това обаче няма да е валидно за Великобритания, посочи Димитров.

Евродепутатът Радев и ЕС твърдо стоят зад българите след Брекзит

Евродепутатът Радев и ЕС твърдо стоят зад българите след Брекзит

Най-добрият вариант е или да има споразумение или Великобритания да остане в ЕС