Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов заяви в интервю за телевизия Russia Today, че САЩ искат да направляват света, въпреки факта, че всякакви опити за създаването на еднополюсен свят са нелепи и глупави.

Горбачов, говорейки за своето отношение към американската политика и настоящата ситуация в света, отбеляза, че САЩ имат определени права да вземат решения в интерес на целия свят, но ако страната иска да бъде лидер, тя не трябва да бъде сама.

„Американците изведнъж започнаха да се налагат... И най-прекаленото, така да се каже, нещо е, че те се опитаха да създадат нова суперимперия... Америка иска да направлява световното шоу", заяви Горбачов пред RT.

Горбачов допълнил, че Съединените щати трябва да имат враг, за да се върнат към политиката на натиска и доминирането.

Той също така заяви, че НАТО се стреми да достигне границите на Русия, и докато гледа това, Русия понякога прави ненужни стъпки. Бившият съветски ръководител подчерта, че Русия и САЩ могат да преговарят, когато между тях има доверие.

Геополитическото напрежение между Русия и САЩ се засили след анексирането на Крим от страна на Русия. Обвинявайки Москва в намеса във вътрешните работи на Украйна, САЩ, заедно с няколко други страни, наложи санкции срещу Русия, насочени срещу енергийния, отбранителния и банковия сектор. Москва отхвърля твърденията, посочвайки, че ограничителните мерки са контрапродуктивни.

Германия и другите държави членки на Европейския съюз също въведоха санкции срещу Русия заради тяхната силна зависимост от САЩ, подчерта Горбачов.

„Всичко това е, защото Меркел сега е в трудна ситуация заради силната зависимост на Германия от САЩ", изтъкна той.