Десетки хиляди руснаци взеха участие в демонстрации в цялата страна, организирани от комунистите, за да протестират срещу изключително спорните планове за увеличаване на пенсионната възраст, съобщава "Франс прес".

Организаторите уточниха, че само в столицата Москва са се събрали около 100 хил. души на разрешен протест срещу реформата, прокарвана от правителството, която понастоящем е внесена за разглеждане от Държавната дума (парламента). Странични наблюдатели обаче твърдят, че излезлите по улиците протестиращи са доста по-малко.

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Повечето демонстрации са забранени в градовете

Протести се състояха в десетки градове в Далечния изток на Русия и Сибир. Около 1200 души са се събрали в сибирския град Новосибирск, уточнява ТАСС.

Демонстрантите в Москва скандираха "Пенсиониране на Путин!" и носеха плакати с лозунги, включително "Искаме да живеем с пенсиите си, а не да умрем на работа".

Рядката демонстрация на открито публично противопоставяне срещу реформа, подкрепена от управляващата партия на президента Владимир Путин, доведе до 2,9 млн. подписа на протестна петиция, а често сервилната Комунистическа партия гласува против реформата.

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Путин "не обръща голямо внимание на рейтингите"

Путин, който не спомена проблема с пенсиите преди преизбирането си през март, видя общественото доверие в президентството му да спада до 64 процента този месец в сравнение с 80 на сто през май, показва проучване на държавната социологическа агенция ВЦИОМ.

Проектозаконът предвижда постепенно повишаване на пенсионната възраст до 63 години за жените и 65 години за мъжете, като в момента жените се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60 години, както е още от съветско време.

Путин през миналата седмица заяви, че не харесвал идеята за повишаване на пенсионната възраст, но че да не се прави нищо не е опция, добавяйки, че "ще трябва да вземем някои важни решения".

"Десетки хиляди се събраха тук, за да кажат не на тази пенсионна реформа", изтъкна лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов на протеста в Москва, като допълни: "Това е удар за всеки гражданин в нашата страна."

Понастоящем руските мъже средно умират в началото на 60-те си години, подчерта Зюганов и изтъкна, че "всички те ще получат пенсия в ковчезите си".