Удай Големият син на Садам Хюсеин - Удай Хюсеин е загинал по време на ударите на коалиционните сили по бункeра, в които се е укривало елитното иракско командване, самият Садам Хюсеин и синовете му, съобщи Дни.ру, като се позовава на отчета на разузнаването.

Вчера, когато съюзническите войски започнаха ударите срещу Ирак, две бомби са улучили бункера, където според разузнаването се е провеждало съвещание на иракското военно командване.

Съдбата на Садам обаче остава загадка. Има сведения, че иракският лидер е напуснал бункера 30 минути преди удара, но информацията не е потвърдена или отречена.

“Вашингтон пост” пише, че за резултатите от американската акция не се съобщава, но от снимките се виждало, че бункерът е значително разрушен.

Вчера АП съобщи, като се позова на анонимни източици, че веднага след бомбардировката в бункера са доведени лекари и дълго време иракските войски не са били командвани.

След бомбения удар американските спецслужби отбелязали, че натовараването по телефонните линии, използвани от иракското командване, рязко е падналo.

Според източника това може да означава или, че част от иракските командири са загинали, или, че са слезли дълбоко под земята и е била невъзможна връзката с тях.

Според информацията Багдад е направо наводнен от американските агенти, маскирани като обикновени иракчани. В същото време източникът отбелязва, че намирането на бункера на Садам би било невъзможно без помощ на иракски информатори.

Междувременно, иракският министър на инаформацията Мохамед Саид ас-Ахаф обвини британските и американските военни части, че провеждат нападения, насочени срещу цивилни цели. Той опроверга съобщенията, че Садам Хюсеин е загинал. Обстрелваха резиденцията на семейството на Садам, но Бог ги предпази, и въпреки обстрела, те са на сигурно място, каза ас-Ахаф.