Германската полиция прекъсна протест на голи активистки oт радикалната група за защита правата на жените ФЕМЕН пред офиса на канцлера Ангела Меркел. Те протестираха срещу тунизийския премиер, който е на посещение в страната, предаде АФП.

Три жени с голи гърди скандираха "Меркел, освободи ФЕМЕН!". Две от жените бяха изписали с черни надписи върху гърдите си първите имена на жени, които са съдени в Тунис за протест миналият месец в подкрепа на задържана тунизийска активистка.

Една от активистките пред канцлерството в центъра на Берлин носеше черна кърпа на главата. Полицаите задърпаха жените от желязната защитна ограда около сградата.

Канцелерът Меркел ще се срещне днес с тунизийския лидер Али Ларайедх, за да обсъдят прехода към демокрация на страната, в която се зароди Арабската пролет, човешките права и потенциалните германски инвестиции. Работният им обяд ще бъде последван от пресконференция.

В сряда тунизийския съд отложи делото срещу трите европейски активистки на ФЕМЕН, като нареди те да останат в ареста.

Жените, които са две французойки и една германка, може да бъдат осъдени на шест месеца затвор заради голата си демонстрация пред главния съд в Тунис на 29 май в знак на солидарност с тяхна тунизийска съратничка, арестувана десет дни по-рано.