Повече от 1300 единици оръжие са били откраднати от оръжейни магазини в най-големия град на Казахстан Алмати по време на безредиците от началото на януари. Това съобщи в неделя шефът на градската полиция Канат Таймерденов, цитиран от ТАСС.

"Групи терористи превзеха седем оръжейни магазина и откраднаха оръжия и боеприпаси. Откраднати са 1347 единици оръжие", каза той.

Повече от 2 хиляди души арестувани в столицата на Казахстан

Повече от 2 хиляди души арестувани в столицата на Казахстан

За незаконни действия, грабежи и други престъпления при сблъсъците

Според Таймерденов са били направени 27 опита да превземат сградата на полицейското управление в Алмати.

"Атаките бяха организирани от професионално обучени хора, които знаеха как да боравят с оръжие и знаеха методите на борба. Те не оставиха убитите си. Бяха инсценирани седем атаки срещу морги и 41 тела бяха откраднати по време на безредиците", каза той.

Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан

Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан

Имало е и намеса в Беларус

Припомняме, че чуждестранните миротворци (колективните мироопазващи сили на ОДКБ) вече започнаха да се изтеглят от страната. Това вече направиха гражданите на Русия, Киргизстан, Армения, Беларус и Таджикистан.

Планира се връщането на всички миротворци в техните постоянни пунктове на дислокация да приключи до 19 януари.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че разузнавателните служби на западните страни са отговорни за безредиците в Казахстан. Лукашенко намегна, че САЩ са се опитали чрез протестите в Казахстан да подготвят почвата в Русия, Китай и за цяла Азия.

През 2020 г. същите спецслужби са били провокирали протестите в Беларус, отбеляза Лукашенко.

На 2 януари Казахстан беше обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

ООН поиска да се разследват убийствата на протестиращи в Казахстан

ООН поиска да се разследват убийствата на протестиращи в Казахстан

Да се установи кои от задържаните са протестирали мирно…

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.

Официалните власти определят протестиращите като "терористи".

Хиляди хора бяха ранени и арестувани, а точният брой на жертвите и до момента не е ясен.