Нов доклад, базиран на проучване, проведено в 12 държави от ЕС, показва, че отиващият си канцлер на Германия Ангела Меркел е високо уважавана и че в света би имало повече конфликти, ако тя не беше на поста, информира ДПА.

Проучването, проведено от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), показва, че над една трета от европейците одобряват повече германско лидерство в рамките на ЕС.

Тридесет и шест процента от анкетираните са заявили, че се доверяват на Германия по отношение на икономическата и финансовата политика, а 35 процента са посочили, че се доверяват на Германия в отстояването на правата на човека.

Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва

Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва

Регионът става шахматна дъска за конфликта между Русия, Китай и Турция със Запада

Самите германци обаче изглежда имат резерви относно ролята си в ЕС, като проучването е установило, че са песимисти по отношение на Германия и нейния статут в света. ЕСВП регистрира, че повече от половината или 52% от германците сега смятат, че "златният век" на страната им е зад нея.

В цяла Европа надеждността на Германия като потенциален геополитически лидер е ниска: само около една пета от гражданите в анкетираните страни членки смятат, че Германия може да води ЕС в отношенията му с Русия.

Още по-малко, 17%, смятат, че Берлин може да защити интересите на ЕС, когато има работа с Китай, докато само 25% се доверяват на Германия да се справи с отношенията на Брюксел с Вашингтон.

Меркел се опитва да успокои страховете на Полша за "Северен поток 2"

Меркел се опитва да успокои страховете на Полша за "Северен поток 2"

Предприе помирителен тон относно конфликта на Варшава с Брюксел за съдебните реформи

Самата Меркел продължава да бъде високо уважавана, въпреки застъпването ѝ за икономии след финансовия срив през 2008 г. и управлението ѝ на бежанската криза през 2015 г.

Докладът показва, че гражданите на ЕС смятат, че би имало повече международни конфликти, ако Меркел не беше канцлер, мнение, което е най-силно застъпено в Испания, Нидерландия и Португалия.

А тя се смята за силен потенциален кандидат за председател на ЕС в бъдеще, като е разглеждана като обединяваща сила.

В доклада на ЕСВП, озаглавен "Отвъд меркелизма: Какво очакват европейците от Германия след изборите" се изтъква, че следващото германско правителство ще трябва да представи ясни идеи за борба с нарушаването на върховенството на правото в рамките на ЕС. Освен това тя ще трябва да работи усилено, за да запази доверието, спечелено от Германия по време на епохата на Меркел.

Проучването на ЕСВП обхваща 12 страни членки на ЕС, които имат общо население от 300 млн. души и съставляват 80% от БВП на съюза.

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Путин посрещна германския канцлер в Кремъл с букет цветя